Cloud

Dječji kreativni centar „Dokkica”

 je nevladina, neprofitna udruga čiji su ciljevi organizirati, provoditi, poticati, promicati i razvijati programe, projekte, aktivnosti, inicijative i usluge u području socijalne djelatnosti, odgoja, obrazovanja i znanosti, ljudskih prava (posebno prava djece), kulture i umjetnosti, demokratske političke kulture, održivog razvoja i dr. i to za djecu, mlade, roditelje, odgojno-obrazovne, obrazovne i ustanove socijalne skrbi kao i njihove djelatnike, stručnjake i voditelje u radu s djecom, mladima i roditeljima, predstavnike lokalne, regionalne samouprave, državnih tijela, druge ustanove i organizacije čije je djelovanje vezano uz djecu, mlade i roditelje.

Po čemu smo posebni?

Vizija, misija i načela

  • Misija

    Pružati podršku djeci u odrastanju i razvoju njihovih potencijala kroz različite programe i aktivnosti koje potiču aktivno sudjelovanje, kreativnost, razvoj socijalnih vještina i samopouzdanja kako bi ih usmjerili na kvalitetniji život te poticati društvo na kvalitetniji odgoj i obrazovanje.

  • Vizija

    Postati važan društveni centar koji će djeca, mladi, roditelji i zajednica prepoznati kao mjesto podrške, suradnje, (pro)aktivnog (su)djelovanja, kreativnog razvoja te pozitivnih osobnih i društvenih promjena.

  • Načela i vrijednosti

    koje DOKKICA promiče u ostvarivanju svojih ciljeva su kreativnost, suradnja, sloboda, odgovornost, tolerancija, samostalnost, otvorenost, poštivanje različitosti, solidarnost, ravnopravnost spolova, aktivno sudjelovanje, inovativnost, brižnost, empatija, ljubav, pozitivan stav...

Nastanak DOKKICE

DOKKICA je nastala 2009. godine kao projekt Udruge za rad s mladima Breza pod nazivom “Dječja osječka kreativna kućica – DOKKICA”, a od 2011. godine djeluje kao samostalna udruga pod istoimenim projektnim nazivom sve do 7. travnja 2020. godine kada mijenja naziv u Dječji kreativni centar “DOKKICA”. 

Od 2011. - 2020. godine

500

img

i više djece godišnje

100

img

i više volontera godišnje

100

img

i više projekata, inicijativa, manifestacija

100

img

i više suradnika i partnera

Nagrade i priznanja

Pečat Grada Osijeka za osobit doprinos i kreativnost u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja2015.

Nagrada Zaklade Slagalica za najpoticajniju građansku akciju, 2015. 

Volonterska nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera, 2016.

Programi i projekti

Do 2020. godine DOKKICA je provela 2 trogodišnja programa u okviru Poziva Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku „RAZVOJ I ŠIRENJE MREŽE SOCIJALNIH USLUGA KOJE PRUŽAJU UDRUGE“. Do 2019. godine DOKKICA je provela više od 30 projekata, inicijativa i akcija uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Zaklade za razvoj lokalne zajednice “Slagalica”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dr. 

Važniji programi i projekti: Dokkica – moja podrška, Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje, Moje slobodno vrijeme, Reporteri boljeg društva, Mir je moj đir, I tata je važan, Učenje u zajednici. Važno je spomenuti kako je DOKKICA 2014. godine u okviru projekta “Moje slobodno vrijeme” pokrenula odgojno-obrazovnu emisiju “Radoznalica” koja se snimala i emitirala na Televiziji Slavonije i Baranje, a predstavljala je brojne priloge za djecu, roditelje, odgojitelje i nastavnike. Tijekom 2014. i 2015. godine emitirana su dva serijala pol 10 epizoda emisije, a veliki značaj emisije je što su u njenom stvaranju aktivno sudjelovala djeca.

 

o-nama-3

Odgojno-obrazovni programi

DOKKICA svaku školsku godinu nudi razne odgojno-obrazovne programe za djecu predškolske i školske dobi koje imaju za cilj razvijati dječje potencijale i kreativnost. Neki od njih su: Priča jednog kista, Kuhajmo zdravo, Integrirani program za predškolsku djecu koja ne pohađaju vrtić “Tintilinići”, Kreativka, Mali znanstvenici, Baltazari, Dječja likovna akademja, glazbeni programi sviranja bubnjeva, gitare, ukulelea, udaraljki i solo pjevanja te drugi. Odgojno-obrazovni programi kreiraju se na temelju potreba zajednice i kapaciteta DOKKICE.

o-nama-4

Manifestacije, inicijative, akcije, kampanje i druga događanja

Od 2012. godine DOKKICA svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade organizira Festival učeničkih igrokaza “POZOR! Plivamo na sceni u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. 2011. godine DOKKICA je organizirala javni događaj u povodu Svjetskog dana smijeha. U suradnji s Udrugom Breza DOKKICA je provela 2 akcije obilježavanja dolaska proljeća “BUDIm GRAD” te jednu samostalno. 2016. godine DOKKICA se uključila u kampanju na poziv Hrvatskog saveza za rijetke bolesti povodom pokretanja međunarodnog projekta „Hug gor Guinness, hug for rare!“ kojima se obilježavao Međunarodni dan rijetkih bolesti.

2017. godine DOKKICA je u okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na manifestaciji Grada Osijeka” provela inicijativu “Smijehom protiv depresije”. 2018. godine DOKKICA je zajedno s Udrugom za rad s mladima Breza, Volonterskim centrom Osijek i Nansen dijalog centrom pokrenula inicijativu za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osječke osnovne škole te je Grad Osijek postao partner u provedbi projekta “OSIJEK to GOO”. 

U okviru Sajma zdravlja DOKKICA je 2017. provela je Inicijativu “Smijehom protiv depresije”. Važnije akcije u zajednici koje je DOKKICA provela su nagrađena građanska akcija 2016. godine “Sjenjak u akciji” kojom je uređen dio javnog prostora najvećeg osječkog stambenog naselja izradom velikog mozaika sa simbolima Slavonije i Osijeka, “Vjetrenjača dječjih prava” kojom je izrađena velika instalacija koja simbolizira prava djece (2018.) te “Pitam, dakle zanima me” (2019.) kojom je organiziran susret važnih predstavnika lokalne zajednice i grupe učenika kako bi kroz ravnopravan dijalog djeca mogla dobiti odgovore na neka važna pitanja. 

DOKKICA od 2015. godine svake godine obilježava Međunarodni dan dječjih prava, Dječji tjedan, Međunarodni dan očeva te Svjetski dan zdravlja sudjelovanjem na tradicionalnoj manifestaciji Grada Osijeka “Sajam zdravlja”. Također, DOKKICA se svake godine uključuje u nacionalne manifestacije “Hrvatska volontira” i “Dani otvorenih vrata udruga”. Od 2018. DOKKICA organizira DJEČJI ADVENT te od 2019. ART PIKNIK i DJEČJI LJETNI KAMP. Svake godine DOKKICA se uključuje u manifestaciju Udruge Breza “Zemlja bez granica”.

o-nama-5

Suradnici i partneri

Tijekom 9 godina rada DOKKICA je ostvarila suradnju i partnerstva s više od 100 ustanova, udruga i tvrtki. Među njima su osnovne i srednje škole grada Osijeka, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Filozofski fakultet u Osijeku, Odsjek za matematiku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Akademija za umjetnost i kulturu, Pravni fakultet, Centar za socijalnu skrb Osijek, Centar za socijalnu skrb Đakovo, Centar za socijalnu skrb Valpovo, Centar za socijalnu skrb Donji Miholjac, Grad Osijek, Grad Đakovo, Grad Valpovo, Grad Donji Miholjac, Osječko-baranjska županija, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Dom zdravlja Osijek, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Galerija likovnih umjetnosti, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Ured Pravobraniteljice za djecu u Osijeku, UNICEF Hrvatska, Volonterski centar Osijek, Nansen dijalog centar, Udruga za rad s mladima Breza, Udruga “Zvono” Belišće, Udruga “Auxilium”, Plesni studio “Wings”, Udruga “Veličanka”, Udruga “KREDA”, Televizija Slavonije i Baranje, Hrvatski centar za dramski odgoj, Hrabri telefon, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, DM, Ravlić, Muller,…