Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

HUMAN RIGHTS WARRIORS

Naziv projekta: HUMAN RIGHTS WARRIORS

Kratki opis projekta:

Ljudska prava su temelj demokratskog društva i nastoje očuvati dostojanstvo svakog pojedinca i ostvariti ravnopravnost među svim ljudima. Međutim, kršenje ljudskih prava poznato je od početaka društva, a ponavlja se i danas. Svakodnevno se krše ljudska prava u skoro svakom dijelu svijeta i potrebno je potaknuti svijest o tome. O ljudskim pravima ne uči se dovoljno, a ljudi ponekad nisu ni svjesni kada dolazi do kršenja istih i koja su sva njihova prava. Također, smatramo da su ljudska prava vrlo važan dio neformalnog rada s mladima stoga je važno educirati mlade, ali i članove organizacija koje rade s mladima u tom području.

Razmjena ima za cilj educirati mlade ljude o temeljnim ljudskim pravima, osvijestiti važnost postojanja ljudskih prava, širiti svijest o kršenju ljudskih prava, potaknuti mlade da sami budu izvor promjene koju žele vidjeti, te potaknuti empatiju i razvoj emocionalne inteligencije. Također, razmjenom će se omogućiti osobni razvoj sudionika u područjima komunikacijskih i digitalnih vještina.

Zemlje sudionice Bugarska, Turska, Portugal, Španjolska i Hrvatska, zajednički se suočavaju s različitim izazovima u području ljudskih prava. Primjerice, Bugarska ima problema s korupcijom i diskriminacijom na temelju spola, a Turska se suočava s ograničavanjem slobode izražavanja i pravima manjinskih skupina. Portugal, Španjolska i Hrvatska također se suočavaju s problemima u području ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, diskriminaciju manjinskih skupina i pitanja vezana uz prava žena i LGBTQ+ zajednice.

Nositelj razmjene mladih je Dječji kreativni centar DOKKICA, a partneri su Inspiration (Bugarska), BİLİM DİL KÜLTÜR DERNEĞİ (Turska), CENTRE D’ESTUDIS DE L’ESPLAI (Španjolska), Propósito Inadiável-Associação para Costumes Futuros (Portugal).

Aktivnosti razmjene mladih u okviru projekta Human Rights Warriors (2023-1-HR01-KA152-YOU-000145519), sufinanciranog sredstvima Europske unije, provodit će se u Osijeku u Dječjem kreativnom centru DOKKICA od 24.8. do 1.9.2023.