Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dječja mašta radi svašta

Dječja mašta radi svašta

Djecja masta

U dramskoj igri dijete emotivno sazrijeva, mašta i promišlja o svijetu oko sebe, ali i u onome u sebi…

Zato, igrajte se i zakoračite u svijet dječje mašte uz nekoliko dramskih koraka:

  1. Na putu u čarobnu šumu…

Djeca se slobodno kreću prostorom uz instrumentalnu glazbu a voditelj im zadaje ono što trebaju pantomimski izvoditi: Krećemo na put u čarobnu šumu. Oprezno, tiho hodamo na prstima da ne probudimo šumske patuljke jer nisu baš raspoloženi kada su nenaspavani. Gledamo što se sve nalazi oko nas. Mirišemo cvijeće i upijamo zrake sunca koje se probija kroz guste krošnje drveća. Mnogo je neobičnih biljaka oko nas. Stigli smo do jedne visoke gljive s velikim klobukom nalikom na šareni bombon. Penjemo se, penjemo na gljivu i stižemo do vrha. Gle! U daljini je jedna prekrasna životinja. Mislim da je jednorog. Brzo se spuštamo s gljive i krećemo za njim. Dolazimo do najčišćeg potočića na svijet. Čini se kao da je čaroban. Sjedamo oko potočića u krug i gledamo svoja lijepa lica u njemu, kao u ogledalu. Promatramo svoju ljepotu, pomazimo se jednom rukom pa drugom i šapnemo si jednu ili više lijepih riječi.

  1. Postajemo šumske životinje

Djeca sjede u krugu i prebroje se u parove (A-B-A-B…), ustaju i nastavljaju se slobodno kretati prostorom. Voditelj zaustavlja kretanje djece pljeskom tako da im prije toga zada u koji kip šumske životinju se trebaju zalediti. Tada kaže: Svi koji su A postaju kipari! Sva prozvana djeca izabiru jednog od zaleđenih kipova te ih modeliraju po svojoj želji (kao glinu). Voditelj pljeskom odledi  kipove koji se moraju kretati po prostoru iz pozicije u koju su ih modelirali kipari. Nakon toga svi se opet kreću slobodno prostorom, voditelj pljeskom zaleđuje djecu u  kipove neke nove šumske životinje tako da ovoga puta svi koji su B postaju kipari.

  1. Pričamo priču o čarobnoj šumi

Djeca sjede u krugu, a voditeljica podijeli uloge, tako da je svatko jedna od životinja iz prethodne igre. Djeca jedan po jedan, ukrug, stvaraju priču o čarobnoj šumi tako da smisleno nadovezuju rečenice iz uloge životinje koja im je zadana. Voditeljica započinje priču: Bila jednom jedna čarobna šuma u kojoj su živjela razna bića. Svi su složno živjeli u ljubavi i veselju, no jednoga dana zečići i vjeverice zapazili su nešto neobično…

Napisala: Ana Škaro, učiteljica i dramska pedagoginja