Programi...

Razlog pokretanja programa

Suvremeni, užurbani način života sa sobom donosi i nove probleme, a jedan je od njih nepravilna prehrana djece i mladih. Roditelji su često zaokupljeni poslom, pa se ne stignu dovoljno posvetiti poučavanju svoje djece o prehrani koja osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala, bjelančevine i tekućine. Ipak, sve što unosimo u svoj organizam ono je što nas gradi i oblikuje te utječe na naše zdravlje. Iz toga je razloga pravilna prehrana jedan od važnih faktora za pravilan i nesmetan rast i razvoj djece. 

Svakim se danom sve više povećava broj različitih vrsta prehrambenih proizvoda koji atraktivnom ambalažom privlače potrošače, a pogotovo djecu, da ih kupe i konzumiraju. Isto tako, sve je više restorana brze hrane koji nude svoje proizvode po povoljnim cijenama, što uzrokuje rastući trend naručivanja hrane izvana. Domaća kuhinja postala je rijetkost, pa se često zaboravlja da je ona vrlo važna. Također, kuhanje kod djece razvija samopouzdanje i unapređuje njihove životne vještine. Zato je vrlo važno da od malih nogu djeca sudjeluju u pripremi domaćih i zdravih obroka. 

Važnost pravilne prehrane djece prepoznala je i Dokkica zbog čega je pokrenula odgojno-obrazovni program pod nazivom Kuharska školica, gdje će djeca s našom tetom Nenom, voditeljicom Kuharske školice, učiti kuhati zdrave, uravnotežene i ukusne obroke, usvajati osnove snalaženja u kuhinji i uz sve to ludo se zabaviti.  

 

Cilj programa

Cilj je programa Kuharska školica omogućiti djeci stjecanje znanja i vještina o zdravim prehrambenim navikama, snalaženju u kuhinji i pripremi zdravih obroka, vrtnom uzgoju voća i povrća te proizvodnji zdrave hrane. 

Voditeljica programa Nevenka Marijanović društvena je i svestrana kuharica koja uživa u pripremi različitih jela i slastica te u radu s djecom s kojom radi već dugi niz godina.

Pokretanje „Kuharske školice” omogućili su:  NEPI Croatia Management d.o.o. i Zagrebačka banka 

 

Članarina: 250 kuna 

 

Razlog pokretanja programa

Znanost i tehnologija nezaobilazne su komponente za razvoj i napredak suvremenoga svijeta, a ujedno se nalaze u izravnoj vezi s napretkom većine ljudskih težnji – intelektualnih, kulturnih, društvenih, ekoloških itd. Mnoga su istraživanja potvrdila da su djeca predškolske dobi sposobna bez problema donositi kompleksne znanstvene zaključke na temelju vlastitih, ali već vrlo razvijenih, unutrašnjih teorija o prirodnom i društvenom okruženju u kojemu rastu i razvijaju se. Važno je naglasiti da su djeca po prirodi vrlo aktivna i zainteresirana za svijet znanosti, vole eksperimentirati i rado istražuju svijet oko sebe.

Stoga je važno omogućiti im da uče poput znanstvenika, istražujući i provodeći različite zanimljive pokuse, a to je upravo ono što predškolcima omogućuje odgojno-obrazovni program Mali znanstvenici u Dokkici. Eksperimentiranjem s djetetom, što dokazuju mnoga znanstvena istraživanja, može se potaknuti interes djece za otkrivanjem svijeta kroz prizmu inženjerstva, što će im, dakako, uvelike pomoći pri usmjeravanju njihovih interesa prema znanstvenim zanimanjima koja su jedna od najtraženijih zanimanja suvremenoga svijeta. 

Cilj programa

Cilj je programa Mali znanstvenici razvoj pozitivnog odnosa predškolske djece prema znanosti i istraživanju te populariziranje aktivnosti iz STEAM područja (znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike). U sklopu programa djeca će učiti neposrednim iskustvom i imati priliku istraživati i provesti brojne jednostavne pokuse. Uz sve to, razvijat će socijalne, komunikacijske i kognitivne vještine, kritičko promišljanje, finu motoriku i maštu te sposobnost uočavanja veza i odnosa među pojmovima, predmetima  i pojavama.

 

Voditeljica programa Ivana Kovačević vedra je, optimistična, kreativna i komunikativna studentica socijalnog rada s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom predškolske dobi. Članarina: 200 kuna      

 
 

Ispunite prijavnicu!