Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Kampanja za zaštitu mentalnog zdravlja Promijeni pogled. VAŽAN SI!

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja i DOKKICA vam predstavlja kampanju za zaštitu mentalnog zdravlja djece i adolescenata „Promijeni pogled. VAŽAN SI!”

MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I MLADIH

Prvi znakovi smetnji i problema mentalnoga zdravlja najčešće se javljaju već u doba djetinjstva i adolescencije, a ako isti ne dobiju potrebnu pažnju i tretman mogu imati značajan utjecaj na daljnji život. Istraživanja pokazuju da je zdravstvena pismenost odraslih u području mentalnog zdravlja (mentalnozdravstvena pismenost) značajna odrednica u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih jer pospješuje sposobnost ranog prepoznavanja, pravovremeno i primjereno djelovanje, destigmatizaciju i povećava spremnost na pružanje prve pomoći i podrške. Najčešći su uzroci hospitalizacije uzrokovani narušavanjem mentalnog zdravlja u dobi od 0 do 4 godine specifični poremećaji razvoja motoričkih funkcija, specifični miješani razvojni poremećaji, specifični poremećaji razvoja govora i jezika, umjerene intelektualne poteškoće, ostali poremećaji ponašanja i osjećaja koji se javljaju u djetinjstvu i adolescenciji. Najčešći su uzroci hospitalizacije uzrokovani narušavanjem mentalnog zdravlja u dobi od 5 do 9 godina specifični poremećaji razvoja govora i jezika, ostali poremećaji ponašanja i osjećaja koji se javljaju u djetinjstvu i adolescenciji, hiperaktivni poremećaji, pervazivni razvojni poremećaji te umjerene intelektualne poteškoće.Najčešći su uzroci hospitalizacije uzrokovani narušavanjem mentalnog zdravlja u dobi od 10 do 19 godina poremećaji ponašanja, mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom, akutni i prolazni mentalni poremećaji, mješoviti poremećaji ponašanja i osjećaja te shizofrenija.

U sklopu kampanje nastao je i videospot Promijeni pogled. VAŽAN SI!

Kampanju Promijeni pogled. VAŽAN SI! Dječji kreativni centar Dokkica provodi u sklopu trogodišnjeg programa Alternativni centar podrške za djecu i roditelje (2020.–2023.) uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

pODIJELI…

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin