Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Odgoj od jučer do danas – o odgojnim stilovima suvremenih roditelja

U zadnje je vrijeme dosta popularno govoriti o odgoju i novim odgojnim metodama. Mladi roditelji uglavnom žele čuti trikove za poticanje djetetova razvoja, dok su roditelji adolescenata u potrazi za novim pristupima kojima će ostvariti neku željenu promjenu u ponašanju djeteta.

Na predavanju Odgoj od jučer do danas istraživali smo koji sve odgojni stilovi postoje te koje stilove roditelji danas najčešće odabiru.

Činjenica je da se roditeljstvo ne uči u školi i o tom poslu najčešće učimo iz uloge djeteta. Upravo zato ono kako smo mi učeni postat će naša metoda odgoja ili ćemo pak, nezadovoljni promatranim metodama u djetinjstvu, sve činiti dijametralno suprotno.

Što je ispravno? Odgovor se vjerojatno nalazi u sredini, na pola puta između onoga kako smo mi bili odgajani i kako bismo mi htjeli odgajati. Ipak, jedini je zlatni standard odgoja odgovor na pitanje jeste li sretni? Da baš Vi, roditelji. Zašto baš Vi? Ako ste Vi sretni, vjerojatno je sretno i Vaše dijete. Ako je tako, odgojni stil kojim se koristite vjerojatno je dobar, iako taj stil ne mora biti dobar za nekog drugog.

Dakle, ne postoji jedinstvena metoda odgoja koje se svi slijepo želimo držati. Postoje savjeti, izrazi i pristupi koji mogu pomoći u komunikaciji, već prepoznati stilovi roditeljstva koji nam mogu dati informaciju i osvijestiti nas o tome kakvi smo u odgoju i što nam je važno, postoje metode koje možemo primjenjivati ako želimo postići neke konkretne promjene, ali sve se to svodi na razne karakteristike jedne priče, koja za svakoga počinje i traje na različit način.

Kratkim su vježbama roditelji imali priliku otkriti poveznice između odgojnih stilova njihovih roditelja i njihova načina odgoja. Istraživali smo što su to roditelji usvojili i prenijeli, a što su promijenili unutar svojeg roditeljskog stila, a u sklopu predavanja govorili smo i o tome kako to utječe na nas kao osobe, na nas kao roditelje, na našu djecu i partnere te koja nas uvjerenja i stavovi motiviraju na takve stilove odgoja.

Predavanje je održano u sklopu programa Alternativni centar podrške za djecu i roditelje koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

pODIJELI…

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin