Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Završio projekt Reporteri boljeg društva

Na posljednjoj radionici prisjetili smo se zajedničkih deset mjeseci druženja i učenja tijekom kojih su polaznici projekta učili su o različitim temama: nenasilju, govoru mržnje, dječjim pravima, multikulturalnosti, ljudskim pravima, pravima manjina, medijskoj pismenosti, slobodnome vremenu, aktivizmu, poduzetništvu i ekologiji.

Učenici 7. i 8. razreda iz pet osnovnih škola iz Osijeka stekli su različita znanja i vještine iz područja građanskog odgoja te sudjelovali u snimanju odgojno-obrazovne televizijske emisije Reporteri boljeg društva.

Posljednjih mjeseci projekta učenici su postajali sve aktivniji sudionici lokalne zajednice –  volonterskim angažmanom potpomogli su organizaciji darivanja krvi humanitarne Udruge Auxilium, a u subotu, 2. srpnja, sudjelovali su i u obilježavanju Dana Gradske Četvrti Novi Grad. Naime, Dječja osječka kreativna kućica nalazi se u najvećem obiteljskom naselju Sjenjak, gdje ima svoje prostore. No nažalost, zbog različitih vanjskih čimbenika, DOKKICA je ostala bez odgovarajućeg prostora za održavanje aktivnosti za djecu. Upravo zbog toga upitna je opstojnost Udruge. Ipak, polaznici projekta odlučili su podržati rad Udruge u kojoj su posljednjih deset mjeseci kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme organizirajući akciju #PodržiDokkicu koja je pokrenuta na društvenim mrežama Udruge i projekta. Tijekom obilježavanja Dana Gradske Četvrti Novi Grad, postavljeni su štandovi na kojima su polaznici projekta prikupljali donacije te je predstavljena peticija za podršku Dječjoj osječkoj kreativnoj kućici.

Projekt Reporteri boljeg društva  provodio se s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti aktivnog građanstva i demokratskih vrijednosti. S obzirom na aktualna zbivanja u javnom, političkom, odgojno-obrazovnom, kulturnom i medijskom prostoru (pitanje provedbe zdravstvenog i građanskog odgoja, nedostatak participacije djece i mladih u društvu, nepoštivanje dječjih prava, širenje ideologija i nasilja…), uvidjeli smo potrebu provođenja radionica, edukacija i inicijativa koje će utjecati na promjenu razmišljanja djece i mladih kako bi postali aktivni sudionici u lokalnoj zajednici. Uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole nije slijedilo pravne i institucionalne pretpostavke, a škole ga provode neujednačeno i bez odgovarajuće podrške za provođenje nastavnog sadržaja kurikuluma.

Tijekom provedbe projekta 20 tinejdžera (u dobi od 13 do 15 godina) steklo je vještine zagovaranja demokratskih vrijednosti,  a snimljeno je i deset odgojno-obrazovnih emisija koje su emitirane na Televiziji Slavonije i Baranje u periodu od listopada 2015. do srpnja 2016. godine.

Edukativnim radionicama te tijekom snimanja televizijskih emisija tinejdžeri su stekli znanja i vještine javnog nastupa i javnog zagovaranja te kritičkog promišljanja različitih društvenih pojava, kao i stvaranja medijskog sadržaja.

Ovim projektom stvoren je utjecaj na medijski prostor lokalne televizije koja je medijski sadržaj ovakvog karaktera prvi put emitirala u svom programu, a sve s ciljem zajedničkog promicanja ljudskih prava te zagovaranja demokratskih vrijednosti.

U provedbu projekta DOKKICA je uključila 30-ak stručnjaka iz područja obrazovanja, kulture, lokalne samouprave, civilnog društva, ljudskih prava kao voditelje radionica, predavače i sugovornike u emisijama čime je ostvarena suradnja s različitim dionicima društvenog djelovanja.

U sklopu projekta provedene su tri inicijative: Glas djece za kvalitetne škole, Za djecu Burkine Faso te Zagrli za rijetke, u koje su direktno bili uključeni polaznici radionica, ali i njihovi vršnjaci.

Glas djece za kvalitetne škole inicijativa je koja je nastala povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta kao ideja za promociju poštivanja prava djece na kvalitetno obrazovanje i izražavanje mišljenja. S obzirom na aktualnu kurikularnu reformu, smatrali smo od iznimne važnosti dati mogućnost djeci, ali i svim ostalim zainteresiranim građanima da izraze svoja mišljenja o odgojno-obrazovnom sustavu s ciljem prikupljanja poruka na temu Kakve škole želimo…

Akcija Zagrli za rijetke, zagrli za Geuinness nastala je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana rijetkih bolesti u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Polaznici projekta uključili su se organizacijom akcije grljenja u trgovačkom centru Portanova kako bi ukazali na važnost podrške i destigmatizacije osoba s rijetkim bolestima.

Inicijativa Za djecu Burkine Faso nastala je u suradnji s Udrugom Breza u sklopu projekta Mladi za zemlju. Polaznici projekta prikupili su potreban školski materijal za djecu iz Burkine Faso. Ideja je nastala u suradnji ovih dviju organizacija čiji projekti imaju slične ciljeve – promjenu ponašanja mladih u pogledu pitanja globalnoga razvoja, ali i njegovanje njihove uključenosti te aktivnoga sudjelovanja u građanskim inicijativama. U sklopu inicijative polaznike projekta posjetio je predstavnik organizacije Keogoo iz Burkine Faso Lassina Zampaou. Također, snimljen je i kratak video koji su polaznici projekta poslali u školu Guess Wend Bala iz Burkine Faso. Polaznike projekta posjetili su i predstavnici talijanske udruge Progettomondo Mlal te predstavnici grada Vicenze iz Italije i Czestochowe iz Poljske.

Osim spomenutih inicijativa i akcija, polaznici projekta uključivali su se u aktivnosti u lokalnoj zajednici, kao što su Sajam zdravlja, akcije darivanja krvi Udruge Auxillium, prosvjed podrške provedbi kurikularne reforme i dr. Ovim inicijativama u lokalnoj zajednici otvorena su pitanja o važnosti poštivanja dječjih prava, posebno prava na kvalitetno obrazovanje i izražavanje mišljenja te o važnosti  aktivizma u lokalnoj zajednici.

U sklopu projekta organizirana su i dva edukativna izleta u kojima su se imali prilike upoznati s temom održivog razvoja. Edukativni izlet na ekofarmu Nananin salaš smještenu na području specijalnog zaštićenog rezervata Gornje Podunavlje polaznicima je dao uvid u život na selu i mogućnostima korištenja prirodnih resursa, kao i praktične primjere održivog razvoja i recikliranja. Na drugom edukativnom izletu, u organizaciji Udruge Zeleni Osijek u sklopu obilježavanja Dana Dunava u ekocentru Zlatna greda, polaznici su imali priliku pogledati edukativnu izložbu i film o Srednjem Podunavlju koji je i uvršten u edukativnu emisiju Reporteri boljeg društva.

Emisije o građanskom odgoju DOKKICA će umnožiti i zajedno s priručnikom kao edukacijskim paketom ponuditi nastavnicima i stručnim timovima škola na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Zahvaljujući projektu organizacija je postala članica GOOD inicijative – inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Uključivanjem u edukacije, radionice i seminare u organizaciji GOOD inicijative, DOKKICA će se i dalje zalagati za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole.