Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Potpisan sporazum s Gradom Rijekom o preuzimanju riječkog modela provedbe GOO-a

Potpisan je Sporazum između Grada Rijeke i Grada Osijeka o preuzimanju riječkog modela provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti koji od jeseni počinje u osječkim osnovnim školama.

Ovim se Sporazumom Grad Rijeka obvezao bez naknade ustupiti priručnik Učenik građanin, sve pripadajuće radne mape te popratne Smjernice za provedbu programa namijenjene učiteljima u svrhu provođenja programa Građanskog odgoja.

Također, Rijeka se obvezala Osijeku ustupiti priručnike i ostale materijale za učenike sedmih i osmih razreda po izlasku iz tiska. Grad Osijek i udruge Dokkica, Nansen dijalog centar, Volonterski centar Osijek i Breza, okupljene u GOOD Inicijativi koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole zajednički će provesti projekt Osijek to GOO s ciljem kvalitetnije podrške programima građanskog odgoja te uvođenjem izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osječke osnovne škole. Cilj je projekta dodatno unaprijediti i podržati provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama provedbom pilot-projekta uvođenja GOO-a kao izvannastavne aktivnosti u 5 škola, edukacijom zainteresiranih nastavnika, umrežavanjem škola, preuzimanjem i tiskanjem materijala za provedbu GOO-a (Priručnik Učenik građanin za učenike i Smjernica za provođenje priručnika za nastavnike). Edukacija nastavnika će biti održana u razdoblju od svibnja do listopada, a planirana je u 7 modula (12 dana, ukupno 78 sati) relevantnih za uvođenje programa GOO-a. Plan edukacije:  Uvod u ljudska prava (12 sati) Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici (16 sati), Uvod u demokraciju – politička pismenost (12 sati), Volontiranje i aktivni angažman u zajednici (12 sati),  Medijska pismenost (12 sati),  Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje (8 sati),  Financijska pismenost/ filantropija (6 sati).