Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Zdrava hrana, banana

Zdrava hrana, banana

Palačinke

Voće je skupina namirnica koja je iznimno važna za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Danas ti pišem o banani, tropskoj voćki koja se iz Azije proširila po cijelom svijetu.

Ako se pitaš odakle dolazi naziv “banana”, bit će ti zanimljivo saznati da potječe od arapske riječi “banan” što znači prst. Vrlo logično, zar ne?

Banane su sveprisutne voćke, vrijedne za zdravlje cijele obitelji, a najčešće ih jedemo od malena; u kašicama, pudinzima, sladoledima, kao svježe voće ili u obliku palačinki.

Zašto je banana tako super?

Prirodni šećeri iz banane dat će nam energiju potrebnu za tjelesnu aktivnost. Prirodna vlakna vežu na sebe vodu pa je banana prva pomoć kod proljeva. Ako bananu jedemo u različitim stadijima zrelosti, možemo primjetiti njezine različite okuse i mirise. Upravo manje zrela banana sa žutom korom osigurava našem tijelu funkcionalno prehrambeno vlakno koje povećava rast korisnih bakterija u crijevima, pomaže u kontroli šećera u krvi i tako poboljšava naše zdravlje. Dok banana s crnim pjegicama na kori (zrelija banana) ima visoki glikemijski indeks i korisna je kao obrok prije tjelesne aktivnosti jer će nam brzo dati potrebnu energiju.

Ako želimo biti dobro raspoloženi, kao dio pravilne prehrane, banane mogu pomoći: Magnezij osim što pomaže pri opuštanju mišića nakon cjelodnevne tjelesne aktivnosti, pomaže i da spriječimo iritabilnost, nervozu, anksioznost i depresiju. Kalij, mineral koji je važan za rad naših živaca i dobro raspoloženje, pomaže nam u borbi protiv visokog krvnog tlaka i radu naših mišića.

Također, banane sadrže vitamin C, lutein, vitamine B skupine, mangan, prebiotičke spojeve koji imaju važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava.

Banana je zbilja super hrana! A evo i par ideja kako uvrstiti u tjedni raspored kako bi svaki dan pojeli dvije porcije voća:

Palačinke: Zobene pahuljice usitniti u brašno pa pomiješati s jajetom, jednom bananom, malo soli i vode. Naribati koricu limuna (ili naranče) u smjesu pa ispeći palačinke koje će biti punjene bananom, jagodom i svježim sirom!

Šarene banane na štapiću: Banane nabodite na drvene štapiće pa uvaljajte u tamnu čokoladu. Orašasto voće (badem, lješnjak, pistacije, kokos, kikiriki) usitnite i posipajte po čokoladnim bananama. Ohladiti i jesti kao međuobrok.

Smoothie: Pomiješajte bobičasto voće, bananu, chia sjemenke, malo meda ili nektara od datulja i uživajte u osvježavajućem napitku!

Banana kruh: U zdjeli pomiješati 350 g pirovog brašna, prašak za pecivo, 4 jaja, 4 banane, žličica cimeta, žlica bagremovog meda, 200 g tamne čokolade nasjeckane na sitne kockice, šaka orašida po izboru, 2 žlice chia sjemenki, bobičasto voće po izboru, 125 ml vode. Zapeći u rerni, 45 minuta na 190°C.

Sladoled od banane, jagode i jogurta: Pomiješati u blenderu 2 smrznute banane, 1 grčki jogurt, 150 g ili jagoda, jednu žlicu meda, 1 dL bademovog napitka. Izblendati do glatke smjese pa smrznuti u zamrzivaču na jedan sat. Posipati listićima kokosa.

NAPISALA:

Jelena Mandarić, magistra nutricionizma