Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Promocija edukativnog videa “Pravilna prehrana i zdrave životne navike” povodom obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Dječji kreativni centar DOKKICA poziva sve zainteresirane na promociju edukativnog videa Pravilna prehrana i zdrave životne navike povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja u 11 sati u Staru pekaru. Edukativni dio nastao je u sklopu inicijative za podizanje svijesti o važnosti pravilne prehrane i zdravih životnih navika u okviru Programa Potencijali zajednice, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Zainteresirani za sudjelovanje u događaju trebaju prijaviti svoj dolazak putem poveznice: Prijava sudjelovanja. Osim promotivnog videa na Svjetski dan zdravlja predstavit ćemo i samu inicijativu.

U edukativnom videu Pravilna prehrana i zdrave životne navike, uz predstavnice DOKKICE Ines Novak, voditeljicu inicijative i Nevenku Marijanović, voditeljicu Kuharske i Vrtlarske školice, govore i Jelena Mandarić, mag.nutr. vlasnica nutricionističkog savjetovališta PER OS , prof. dr. sc. Marija Heffer s Medicinskog fakulteta u Osijeku, Ivana Sović, mag.nutr. iz Nutricionističkog savjetovališta pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Martina Završki, vlasnica restorana zdrave hrane Špajz i Vida Miloloža, dječja promotorica zdrave prehrane.

U okviru kampanje, uz produkciju edukativnog videa, proveli smo i druge aktivnosti: radionicu o hrani i zdravlju za djecu, istraživanje o prehrambenim navikama djece i mladih (upitnik o prehrani predškolske djece, upitnik o prehrambenim navikama odgojitelja i učitelja, upitnik o prehrambenim navikama studenata 1. godine studij), osmislili i ilustrirali maskotu za djecu – Voćka Povrtnjaka.

Što je prethodilo incijaitivi

Dječji kreativni centar DOKKICA provodeći brojne aktivnosti za djecu i prateći aktualne društvene i odgojno-obrazovne izazove, među kojima je i briga o zdravlju, odlučio je kroz Program Potencijali zajednice pokrenuti inicijativu za podizanje svijesti o važnosti pravilne prehrane i zdravih životnih stilova uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Prije ove inicijative DOKKICA je pokrenula programe za djecu: Kuharsku i Vrtlarsku školicu čija je voditeljica Nevenka Marijanović, strastvena kuharica i izvrsna praktičarka u pripremi zdravih i bezglutenskih jela. Zahvaljujući tvrtki Nepi Rockcastle i Zagrebačkoj banci DOKKICA je uspjela osigurati osnovne uvjete za pokretanje Kuharske školice – kuhinju prilagođenu radu s djecom i blagovaonicu, a zahvalan dvorišni prostor DOKKICE omogućio je i pokretanje Vrtlarske školice. Tako je DOKKICA odlučila dati svoj doprinos u promicanju zdrave prehrane kod djece, ali i stjecanju životnih vještina i zdravih navika.

U siječnju 2021. godine predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA Ines Novak sudjelovala je u pilot-Programu Potencijali zajednice usmjeren obrazovanju kreatora promjena (change-makers) u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i IMPACT: Euro mediteranske ustanove za obrazovanje u području filantropije i društvenog razvojaputem ZOOM platforme, uz sudjelovanje međunarodnih profesora – stručnjaka za društveno-ekonomski razvoj i razvoj lokalnih zajednica. Program je ponudio podršku predloženim inicijativima, a DOKKICA se odlučila upravo za ovu.

Tko se pridružio inicijativi 

Inicijativi su se pridružile Jelena Mandarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani, vlasnica nutricionističkog savjetovališta PER OS, prof. dr. sc. Marija Heffer, profesorica na Medicinskom fakultetu u Osijeku, neuroznanstvenica i ljubiteljica zdrave hrane i permakulture te osječki studenti: Stipe Vidović i Sara Bonet, studenti 4. godine medicine na Medicinskom fakultetu Osijek te Josip Tokić i Elizabeta Fantov, sveučilišni prvostupnici nutricionizma i studenti 2. godine diplomskog studija znanost o hrani i nutricionizam na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku. U kasnijoj fazi inicijativi se pridružio i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije s predstavnicom Ivanom Sović, magistrom nutricionizma i Martina Završki – uspješna poduzetnica, vlasnica restorana zdrave hrane Špajz. Zahvaljujući suradnji s Upravnim odjelom za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije i Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Osijeka provedeno je istraživanje među odgojno-obrazovnim djelatnicima u Osječko-baranjskoj županiji.