Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Projekt DOKKICE “Otvorimo kulise mentalnog zdravlja” odabran na natječaju za KRIK-ov program podrške

Zahvaljujući novom programu podrške KRIK – kriza i kreativa SOLIDARNE – Zaklade za ljudska prava i solidarnost i Fonda za druge diljem Hrvatske zaživjet će 15 inicijativa zaštite mentalnog zdravlja kroz umjetničku praksu i kreativno izražavanje.

Program KRIK nastao je u jesen 2021. godine kao odgovor na krizu mentalnoga zdravlja u našem društvu pokošenom pandemijom, potresima i trajnom neizvjesnošću. Na javni poziv, raspisan na Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2021., pristigle su 63 prijave iz cijele Hrvatske, te je nakon intervjua s predstavnicima prijavitelja odabrano 15 programa afirmacije i zaštite mentalnog zdravlja, među kojima je i projekt Dječjeg kreativnog centra DOKKICA – Otvorimo kulise mentalnog zdravlja.

Odabrani projekti u svojoj srži brišu stigmu s brige o mentalnom zdravlja te uvode umjetnost u svakodnevicu otkrivajući korisnicima njena terapijska i osnažujuća sredstva, a realizirat će se od Splita i Rijeke, preko Varaždina i Zagreba, pa sve do Slavonskog Broda i Osijeka tijekom cijele 2022. godine. Podrškom navedenim projektima, ali i planiranim susretima razmjene dobrih praksi, program KRIK iznova ukazuje na važnost bavljenja umjetnošću za dobrobit i zdravlje ljudi, pri čemu nije bitna umjetnička tehnika, već sam proces i razina do koje joj se pojedinac uspije prepustiti.

Pokretanje KRIK-a financijski su podržali Atlantic Grupa, Ginger Sushi i Montessori Grupa, kao i male donacije pojedinaca, dok će Zaklada Zajednički put i ACT Grupa pružiti stručnu podršku provedbi mentorskog programa.
Projektom “Otvorimo kulise mentalnog zdravlja” DOKKICA će sa svojim timom psihologinja i suradnicima – akademskim glumcima napraviti predstavu na temu mentalnog zdravlja tinejdžera. Na Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine održat će se premijera naše originalne predstave, a nakon nje okrugli stol “Umjetnost kao medij u zaštiti mentalnog zdravlja”.

Cilj je ove inicijative senzibilizirati javnost o potrebi progovaranja o mentalnoj higijeni kao ključnom aspektu blagostanja mladih i umjetnosti kao mediju u zaštiti mentalnog zdravlja.