Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Ove subote održava se Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni 12

Dječji kreativni centar DOKKICA u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku organizira 12. Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni koji će se održati 19. i 20. svibnja 2023. u Osijeku uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice grada Osijeka.

Nakon dobivenog Priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebno za pokretanje i održavanje Festivala petominutnih igrokaza POZOR! Plivamo sceni, DOKKICA je odlučila sudjelovanje na Festivalu omogućiti osnovnoškolskim dramskim skupinama iz cijele Hrvatske, čime je Festival podignut na nacionalnu razinu.

Svi ovogodišnji prijavljeni igrokazi (19) predstavljeni su na virtualnoj pozornici DOKKICE, a prosudbeno je povjerenstvo Festivala 2023. u sastavu dramskih pedagoginja Stele Macakanja-Baćić, Željke Župan Vuksan i Ane Škaro te akademskih glumaca Nikole Radoša, Filipa Severa i Nine Vidan odabralo 6 igrokaza za izvedbe uživo 20. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Odabrani igrokazi su:

  1. Oblak čvoraka, Osnovna škola Vladimira Becića, Osijek
  2. Crvenkapica, Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin
  3. Ljepota je svuda oko nas, Osnovna škola Višnjevac, Višnjevac
  4. Tri jegulje, Osnovna škola Sesvete, Sesvete
  5. Stara vura, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Virje
  6. Što je život, nego fantazija, Osnovna škola Mate Lovraka, Kutina

Svim sudionicima i mentorima bit će dodijeljena priznanja za dramska ostvarenja u Festivalu, dok će učenici i mentori odabranih igrokaza sudjelovati i u organiziranim popratnim aktivnostima i revijalnom dijelu Festivala u Kazalištu u Osijeku te će im se dodijeliti Nagrada Ribica za određenu kategoriju, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala.

Zbog aktualnih problema vezanih uz mentalno zdravlje djece koji su u porastu, ovogodišnji smo Festival odlučili posvetiti temi mentalnog zdravlja, tako da su mentori s učenicima stvarali igrokaze na tu temu. Učenje o mentalnom zdravlju putem umjetnosti odličan je pristup u poučavanju učenika, a uz priliku javnog progovaranja o toj temi u nastupima učenika, pomoći ćemo u promicanju vrijednosti brige za mentalno zdravlje djece. Uz Nagradu Ribica, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala, dodjeljuju se i Nagrada za najbolji igrokaz prema odabiru mentora i učenika – sudionika Festivala 2023. te Nagrada publike prema najvećem broju pregleda igrokaza.

Do 2022. godine u Festivalu su izvedena 129 učenička igrokaza u kojima je sudjelovalo 1237 učenika. Proteklih godina članovi prosudbenog povjerenstva bili su glumci i članovi ansambla Kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Lidija Helajz, Snježana Ivković, Inga Šarić, Edi Čelić, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić, Lidija Kraljić, Zvjezdana Bučanin, kao i dramske pedagoginje Maša Rimac Jurinović, Stela Macakanja-Baćić i Ana Škaro, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog te dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog, redatelj i osnivač Hrvatskoga centra za dramski odgoj, te akademski glumci Nikola Radoš, Filip Sever i Nina Vidan.

Ove godine na Festival je prijavljeno 19 igrokaza, a uz male izvođače šest odabranih igrokaza iz šest osnovnih škola, na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku 20. svibnja, u popratnom zabavnom scenskom dijelu programa, nastupit će i mladi dramci Dramskog studija Dramoplov iz DOKKICE pod vodstvom mentorice Ane Škaro, Dramskog studija Kulturnog centra Osijek pod vodstvom mentorice Stele Macakanja-Baćić, mali glazbenici iz DOKKICE pod vodstvom mentora Stjepana Vrečka, glazbeni teen band Uholaže te plesačice Plesnog studija Wings.

Program dvodnevnog Festivala započet će 19. svibnja u 17 sati u Sretnom dvorištu DOKKICE, kada će Sara Krpan izvesti festivalsku himnu, nakon čega slijedi otvorenje Festivala, predstavljanje dramskih skupina odabranih igrokaza za nastupe uživo na maloj pozornici DOKKICE, glumački performans i druženje s glumcem Tonijem Leakovićem te okrugli stol s djecom – sudionicima Festivala pod vodstvom dramske pedagoginje Ane Škaro.

Nakon svečanog otvorenja revijalnog dijela Festivala u Dječjem kazalištu, ove godine posebnu čast imati će dramska grupa OŠ F. K. Frankopana, pod mentorstvom Vlatke Benki-Brkić, koja će publici izvesti posebno izdanje igrokaza pod nazivom Plivale smo na sceni, a koji predstavlja kratku retrospektivu uspomena na proživljena iskustva tijekom višegodišnjih sudjelovanja u ovom Festivalu.

Voditelj revijalnog programa ovogodišnjeg Festivala je akademski glumac Nikola Radoš, a suvoditelji mladi polaznici Dramskog studija Dramoplov.

Više o ovogodišnjem Festivalu na https://festivalpozor.com/o-festivalu-2023

Podršku u realizaciji Festivala pružit će volonteri DOKKICE i KREAKTIVE.

Program Festivala prenosit će se uživo putem Youtube kanala i Facebook stranice Dječjeg kreativnog centra DOKKICA.

Facebook DOKKICA

Youtube DOKKICA