Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

Online tribina „Dramski odgoj i scensko stvaralaštvo u školskim uvjetima”

Tribina Dramski odgoj i scensko stvaralaštvo u školskim uvjetima održat će se 9. lipnja u 18 sati, a možete joj pristupiti putem Zoom poveznice za aktivne sudionike ili putem Facebook stranice DOKKICE.

Ako želite aktivno sudjelovati na tribini, najbolje se uključiti putem Zoom poveznice: Online tribina Dramski odgoj i scensko stvaralaštvo u dramskim uvjetima.

Ako želite samo pratiti tribinu, predlažemo da je pratite na Facebook stranici DOKKICE – Dječji kreativni centar DOKKICA.

Na tribini će govorit dramski stručnjaci i praktičari, među kojima su kazališni i filmski redatelj i dramski pedagog dr. sc. Mario Kovač, dramska pedagoginja mr. sc. Ines Škuflić-Horvat, učiteljica razredne nastave i dramska pedagoginja Roberta Barat, učiteljica savjetnica i dramska pedagoginja pri Hrvatskom centru za dramski odgoj Roberta Rudela, redatelj, dramski i kazališni pedagog i predsjednik Hrvatskog centra za dramski odgoj dr. sc. Vladimir Krušić, učiteljica razredne nastave i voditeljica dramskih radionica za učenike Vlatka Benki Brkić te prof. hrvatskoga i dramska pedagoginja – mentorica i članica predsjedništva Hrvatskog centra za dramski odgoj Snježana Čubrilo, koja je ujedno i moderatorica tribine.

Govornici:

Ines Škuflić-Horvat

Mr. sc. Ines Škuflić-Horvat dramska je pedagoginja i  psihodramska savjetnica te autorica, suautorica i urednica mnogih radova i izdanja u području dramskog odgoja. Diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Scensko stvaralaštvo učenika osnovnoškolske dobi, predaje na Poslijediplomskom specijalističkom studiju dramske pedagogije i radi kao dramska pedagoginja u Teatru Tirena, režira predstave i vodi dramske skupine za djecu i mlade. Sudjelovala je na desetak međunarodnih festivala, vodila radionice za djecu i mladež u Estoniji, Finskoj, Izraelu te na Svjetskom dječjem festivalu u Lingenu. Bila je mentorica mnogih scenskih radionica u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće, vodila je desetak Kazališnih kampova i radionice na Međunarodnom kazališnom festivalu u Puli te na Europskim dječjim dramskim susretima u Pazinu. Urednica je triju zbirki igrokaza: Maštoplov, Panika u Strahogradu i Kaos prije premijere. Godine 2018. dobila je nagradu Hrvatskoga centra za dramski odgoj za trajan doprinos razvoju dramskoga i kazališnoga odgoja i pedagogije u Hrvatskoj ostvaren dugogodišnjim dramskim te kazališnim odgojnim radom.

 

Dr. sc. Mario Kovač kazališni je i filmski redatelj te dramski pedagog s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom različitih uzrasta. Kao redatelj, glumac, dramaturg i scenograf sudjelovao je u stvaranju čitavog niza predstava, a djeluje i kao voditelj različitih dramskih radionica. Na odsjeku Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti diplomirao je 2002., a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorskom disertacijom Metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama. Dvanaest je godina bio član Dramskog učilišta Zagrebačkog kazališta mladih. Od 2000. radi i kao profesionalni kazališni redatelj, a mnoge njegove predstave osvajale su nagrade na velikim domaćim i stranim kazališnim festivalima. Uključen je u različite umjetničke projekte, a mnogima je i sam autor, režirao je nekoliko radiodrama za Treći program Hrvatskoga radija i organizator je raznih događanja (predstava, performansa, nastupa i izložbi) u različitim zagrebačkim klubovima, ali i širom Europe.

Roberta Barat 

Roberta Barat učiteljica je razredne nastave i dramska pedagoginja. Od 1986. godine učiteljica je razredne nastave i voditeljica dramskih družina u Osnovnoj školi Selnica. Od 1998. pohađala je niz seminara i dramskopedagoških radionica i edukacija u organizaciji HCDO-a, Agencije za odgoj i obrazovanje, Kazališnog kampa Tirena i Studija Kubus. U okviru projekta Odgojna drama i kazalište kao sredstvo poticanja inkluzije Roma u organizaciji HCDO-a radila je na osmišljavanju i realizaciji radionica od 2011. do 2013., a 2012. sudjelovala je u edukaciji učitelja građanskog odgoja u okviru pilot-projekta Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama. Tijekom školske godine 2013./2014. bila je članica stručnog tima i voditeljica radionica projekta Participativne i dramske metode za građanski odgoj, a u školskoj godini 2015./2016. radila je na projektu Aktivne metode za građanski odgoj i obrazovanje. Suautorica je e-priručnika Odgoj za građanstvo, odgoj za život – Priručnik aktivnih metoda za građanski odgoj i obrazovanje s primjerima dobre prakse. U sklopu toga priručnika objavljen je i detaljan metodički opis provedbe procesne drame Spašavanje planeta Zemlje. Metode dramske pedagogije kao izuzetno vrijedne za razvoj dječjih socijalnih kompetencija i motivirano aktivno učenje i stjecanje znanja primjenjuje u radu u razredu, u školskim dramskim družinama te kao voditeljica jedne od skupina u Kazališnom studiju mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Roberta Rudela

Roberta Rudela, magistra primarnog obrazovanja i učiteljica savjetnica, zaposlena je u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, Područnoj školi Karojba kao učiteljica razredne nastave. Tijekom rada u školi poseban interes izrazila je za dramskopedagoški rad, kontinuirano vodi dramske skupine te sudjeluje na dramskim susretima (LiDraNo). Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za razrednu nastavu Istarske županije. Surađuje s Katedrom Čakavskog sabora u Žminju te sudjeluje u radu Sabora čakavskog pjesništva kao organizator dramskih susreta na čakavštini Besedi drage, sudjeluje u radu prosudbenog povjerenstvu za natjecanje recitatora te održava dramske radionice za učenike i učitelje. Članica je Hrvatskog centra za dramski odgoj, gdje je imenovana u stručno zvanje dramskog pedagoga. Sudjeluje na međunarodnim znanstvenim konferencijama predstavljanjem istraživačkih radova iz područja dramskog odgoja.

Snježana Čubrilo

Snježana Čubrilo, moderatorica tribine Dramski odgoj i scensko stvaralaštvo u školskim uvjetima, već tri desetljeća učiteljica je Hrvatskoga jezika u OŠ Dr. Vinka Žganca u Zagrebu. Članica je Hrvatskoga centra za dramski odgoj od njegova osnutka, a trenutačno i njegova potpredsjednica. Od prvog dana rada u školi vodi vrlo uspješnu dramsku skupinu Cvrkutani, uspješnu ne samo zbog brojnih plasmana na državni LiDraNo nego i zbog brojnih nastupa izvan škole (posebno se ponosi nastupom dramske skupine u bolnici Rebro na dječjem odjelu, ali i svima drugima). Sudjelovala je stručnim radovima i vođenjem radionica na Simpozijima Dramskoga odgoja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Poseban interes pokazuje za primjenu dramskih metoda i tehnika u nastavi hrvatskoga jezika i općenito u nastavi.

Vladimir Krušić

Dr. sc. Vladimir Krušić dramski je i kazališni pedagog, predsjednik Hrvatskog centra za dramski odgoj i voditelj Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu. Diplomirao je Komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1973., a  zatim i Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1983. Doktorirao je na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu 2012. s temom Paradigme moderne hrvatske dramske pedagogije. Od 1969. objavljuje kazališne i filmske kritike, uređivao je mnoge kazališne rubrike i bio član redakcije Prologa i Novog prologa. Od 1970. sudjelovao je u organizaciji različitih kazališnih festivala, a tijekom svoje karijere radio je kao stručni suradnik za kazališnu kulturu, redatelj, član Izvršnog odbora i predsjedatelj generalne skupštine Međunarodne udruge za dramu/kazalište i odgoj (IDEA) te voditelj Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališnog studija mladih u Varaždinu. 1996. godine potiče osnivanje Hrvatskog centra za dramski odgoj, gdje obnaša dužnost predsjednika, te uređuje časopis Dramski odgoj. Autor je knjige Kazalište i pedagogija. Ideje, koncepti i shvaćanja odgojnih funkcija kazališnog/dramskog medija u hrvatskoj kulturi i pedagogiji 19. i 20. stoljeća do završetka Drugoga svjetskog rata, objavio je desetak stručnih teatroloških radova u domaćim i inozemnim časopisima, u suautorstvu izdao je nekoliko knjiga o dramskom odgoju te uredio mnoga izdanja koja se bave dramskim odgojem, a u Hrvatskoj i inozemstvu vodio je i organizirao stotinjak seminara, radionica i savjetovanja u području dramskopedagoškog i stvaralačkog rada s djecom i mladima.

Vlatka Benki Brkić

Vlatka Benki Brkić diplomirana je učiteljica i mentorica u OŠ Frana Krste Frankopana u Osijeku. Trenutno je razrednica u 2. a razredu. Stručna znanja stekla je tijekom dvadesetdvogodišnjeg radnog iskustva. Mentorica je budućim učiteljima, studentima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Aktivno se sa svojim učenicima uključuje u brojne manifestacije u organizaciji osječkih udruga i autorica je niza igrokaza, priručnika i digitalnih alata koji su primjenjivi u nastavi u nižim razredima osnovne škole. Njezina ljubav prema dramskom izričaju, kaže, rasplamsala se nakon niza dramskih edukacija u organizaciji DOKKICE, na veselje učenika, koji su na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni nastupali čak šest godina.