Cloud
118729149_1634813276688642_6537392082737645579_o

ZAVRŠEN JOŠ JEDAN FESTIVAL UČENIČKIH IGROKAZA POZOR! Plivamo na sceni 9

Dječji kreativni centar „DOKKICA” 31. kolovoza organizirao je 9. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”. Festival se trebao održati u ožujku u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade uz nastup 160 učenika iz 13 osnovnih škola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, ali su zbog iznimne epidemiološke situacije na Festivalu nastupili učenici iz 5 osnovnih škola, i to 4 izvedbom na pozornici ispred Kulturnog centra Osijek i jedni prethodno snimljenim videozapisom koji prikazuje izvedbu koji je u sklopu programa festivala bio prikazan na videozidu. 

Ove godine učenički igrokazi stvarani su u okviru tema održivog razvoja, a svaki je vezan za jedan ili više Globalnih ciljeva održivog razvoja. 

Škole sudionice na Festivalu izvele su sljedeće petominutne igrokaze: OŠ Zmajevac, PŠ Novi Bezdan „#POPULARNI” (mentorica Ana Škaro), OŠ Vladimira Becića Osijek „JeDNO” (mentorica Iva Čerina Čajkovac), OŠ Frana Krste Frankopana Osijek „POKRENIMO SE, HITNO!”  (mentorica: Vlatka Benki Brkić), OŠ Ljudevita Gaja Osijek „MOŽEMO SVE ” (mentorica Antonela Zec) i OŠ „Mladost” Osijek „BUDI I TI KAO LAV”  (mentorica Janja Lučić). 

Svaki od igrokaza izvedenih u sklopu Festivala nagrađen je jedinstvenim priznanjem u različitim kategorijama koje je ocjenjivački tim, koji su ove godine činili dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog i redatelj te osnivač Hrvatskoga centra za dramski odgoj, glumica Areta Ćurković, Stela Macakanja-Baćić, profesorica hrvatskoga jezika i dramska pedagoginja Hrvatskog centra za dramski odgoj te Ivan Kristijan Majić, dramski pedagog i kazališni redatelj. učenici OŠ Zmajevac, PŠ Novi Bezdan za igrokaz „#POPULARNI” osvojili su priznanje za aktualnost teme, mali glumci iz OŠ Frana Krste Frankopana Osijek za igrokaz „POKRENIMO SE, HITNO!” osvojili su priznanje za jasnu ekološku poruku, učenici OŠ Ljudevita Gaja Osijek izvedbom igrokaza „MOŽEMO SVE ” zaslužili su nagradu za osobnost pristupa, igrokaz „JeDNO” u izvedbi učenika OŠ Vladimira Becića Osijek osvojio je nagradu za cjelovito scensko oblikovanje, a glumci iz OŠ „Mladost” Osijek igrokazom „BUDI I TI KAO LAV”nagrađeni su priznanjem za izgradnju međugeneracijskih mostova.

Uz izvedbe učeničkih igrokaza publika je mogla uživati i u glazbeno-plesnom dijelu programa, tj. poslušati himnu Festivala u izvedbi mlade pjevačice Sare Krpan i pogledati nekoliko plesnih koreografija koje su izveli plesači Plesnog studija Wings, a program je ove godine vodila Maja Varga iz Dokkice.

Legendarnu maskotu Ribicu dizajnirala je Nikolina Dinješ, ilustratorica i grafička dizajnerica, a festivalsku himnu osmislila je Ines Novak, dok je aranžman za himnu napravio Darko Ocvirk, prof. glazbene kulture.

Ove godine Festival je bio održan u sklopu projekta „Održivi razvoj kroz dramski odgoj” koji je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projektni su partneri bili Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Hrvatski centar za dramski odgoj. U sklopu projekta Dokkica je održala i edukacije za mentorice pod vodstvom Ivana Kristijana Majića i doc. dr. sc. Renate Jukić, voditeljice Kolegija „Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj” na Filozofskom fakultetu u Osijeku te okrugli stol na kojemu su mentorice mogle o dramskom odgoju i Festivalu imale priliku razgovarati sa stručnjacima u području dramskog odgoja dr. sc. Vladom Krušićem, Ivanom Kristijanom Majićem i Stelom Macakanja-Bačić, a održane su i dramske radionice za učenike pod vodstvom dramske pedagoginje Ane Škaro. U okviru projekta predsjednica Dokkice i pokretačica Festivala Ines Novak ove je godine posjetila i Hrvatski centar za dramski odgoj te predstavila iskustva u provedbi i razvoju Festivala tijekom godina.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email