Cloud

Održan sastanak s predstavnicima vlasti u okviru projekta I mene se pita – glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19

U petak, 18.12.2020., od 14 do 15 sati održavao se sastanak projektnog tima projekta I mene se pita – glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19 s predstavnicima Ureda potpredsjednika Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na sastanku su prisustvovali: potpredsjednik Vlade Boris Milošević, savjetnik Ureda potpredsjednika Vlade Nemanja Relić, prof. Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja, državna tajnica Željka Josić, dr. med. iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za djecu u gradskoj upravi Velike Gorice, dugogodišnja suradnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, kao i predstavnici svih partnerskih organizacija projekta I mene se pita –glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19: Maša Cek (projektna voditeljica Udruge Delta), Jovana Kepčija Pavlović (projektna voditeljica i programska asistentica Mreže Mladih Hrvatske), Silvia Žufić Dujmović (koordinatorica Centra za građanske inicijative Poreč), Sunčica Damjanović (koordinatorica programa demokracija i aktivno građanstvo Centra za građanske inicijative Poreč), Ines Novak (predsjednica Dječje kreativnog centra DOKKICA) i Goran Biličić (voditelj projekata i programa Info zone).

 

Nakon uvodnog predstavljanja i uvoda u temu u kojem se naglasila važnost participacije djece u organizaciji rada odgojno-obrazovnih ustanova, dr. sc. Arijana Mataga Tintor okupljene je upoznala s rezultatima zadnjih istraživanja o participaciji djece u radu škola, a Jovana Kepčija Pavlović iznijela je sljedeće prijedloge i preporuke za unaprjeđenje projektnog tima:

1) uvrštavanje preporuke za organizaciju rada vijeća učenika u Modele i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.

2) praćenje i osiguravanje participacije učenika u organizaciji rada odgojno-obrazovnih ustanova u uvjetima pandemije COVID-19, što obuhvaća:

– podržavanje odgojno-obrazovne ustanove u uključivanju učenika pomoću jasnih smjernica za rad s Vijećima učenika

– praćenje provođenja Zakona o odgoju i obrazovanju vezanog za organizaciju rada Vijeća učenika (čl. 71) u pandemiji COVID-19

– osiguravanje javne dostupnosti podataka o mišljenju učenika i/ili Vijeća učenika o organizaciji rada odgojno-obrazovnih institucija i ostvarenju njihovih prava u pandemiji COVID-19.

3) uključivanje učenika u rad državnih institucija koje upravljaju odgojno-obrazovnim politikama u pandemiji COVID-19, što obuhvaća sljedeće: 

uključivanje povratne informacije o zadovoljstvu učenika uvjetima rada i mjerama u daljnje odlučivanje o njima

– ostvarivanje suradnje i/ili savjetovanja s predstavnicima učenika na nacionalnoj razini (npr. Nacionalno vijeće učenika) u upravljanju odgojno-obrazovnim politikama u pandemiji COVID-19.

Prof. Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja, poručio je da je projektni tim provedbom ovog projekta na pravom tragu i da bi volio da za provedbu ovog projekta čuju i sve ostale škole u ostalim regijama koje nisu uključene u projekt. Podržao je predložene preporuke i  stavio sebe i svoje ministarstvo na raspolaganje kako bi te preporuke bile dostavljene svim škola u Hrvatskoj.

Dr. med. Željka Josić predstavila je aktivnosti koje Središnji državni ured za demografiju i mlade provodi u doba pandemije, odnosno naglasila da putem videokonferencija sa srednjim školama održavaju kontakt s učenicima i učenicama te prate kako se osjećaju i koje probleme imaju.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević iznio je da mu je vrlo važno čuti ove informacije, da je to kod njega osvijestilo probleme koji su vezani za rad Vijeće učenika i kako će ih poduprijeti kad dođu na njegov stol. Izrazio je zadovoljstvo prisutnošću institucija koje iznesene prijedloge i preporuke mogu provesti u djelo.

Maša Cek na kraju je zahvalila na odazivu na sastanak, izrazila zadovoljstvo što će institucije prepoznati i podržati nastojanja koja će se postizati provedbom projekta, a posebno je zahvalila gospodinu Karinu na podršci te najavila daljnje kontakte s ministarstvom.

Sastanak se proveo u sklopu projekta I mene se pita! –  glas vijeća učenika u vrijeme COVID-19 koji provode Udruga Delta, Mreža mladih Hrvatske, Centar za građanske inicijative Poreč, Dječji kreativni centar DOKKICA i Info zona, a podržan je s 4.997,18 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova

pODIJELI...

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin