Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

2. MEĐUNARODNA ZNANSTVENO – STRUČNA KONFERENCIJA DOKKICE

Danas je na Konferenciji za medije  DOKKICA najavila 2. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju Inovativne metode i pristupi u radu s djecom s teškoćama u razvoju koja će se održati u srijedu, 14. lipnja 2023. od 08,30 do 15,00 sati putem online aplikacije ZOOM.

U današnje vrijeme stručnjaci teže implementirati i kombinirati nove pristupe s postojećim metodama u radu s djecom s teškoćama u razvoju kako bi njima i njihovim obiteljima pružili adekvatnu podršku. S obzirom na brojna istraživanja koja dokazuju utjecaj različitih metoda u praksi, prepoznata je potreba za multidisciplinarnim pristupom u razmjeni znanja i strateškom planiranju rada s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

U cilju razvijanja dijaloga među stručnjacima iz različitih područja, glavni fokus ove konferencije su inovativne metode i pristupi radu s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

 

  • Kada govorimo o poticanju djeteta s teškoćama u razvoju nerijetko zaboravljamo na važan faktor koji utječe na djetetov razvoj – okruženje i okolinu koju čine članovi njegove obitelji. Važno je i neophodno govoriti o podršci koja je potrebna upravo njima: roditeljima, braći i sestrama pa čak i bakama i djedovima djece s teškoćama u razvoju.

Stoga nam je drago napomenuti da će plenarna predavačica na ovogodišnjoj konferenciji DOKKICE, izv. prof. dr. sc. Ana Wagner Jakab održati svoje predavanje u sklopu tematskog područja Rad s obitelji i roditeljima, poručuje Doroteja Blagus, edukacijska rehabilitaotrica iz DOKKICE.

  • Procesu procjene, dijagnostike i terapije djece s teškoćama u razvoju važno je pristupiti timski i interdisciplinarno. S vremenom sve više stručnjaka uviđa važnost umrežavanja i zajedničkog djelovanja te sukladno tome iniciraju nove načine rada i suradnje. Nažalost, takvi pristupi nisu još uvijek svima jednako dostupni, no provedeni rezultati takvog načina rada govore o važnosti spomenutog pristupa.

Druga plenarna predavačica na ovogodišnjoj konferenciji Dina Dežmar, edukacijska rehabilitatorica, psihoterapeutkinja Integrativne psihoterapije i specijalizantica poslijediplomskog studija “Rana intervencija u edukacijskoj rehabilitaciji” Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će svoje predavanje u sklopu tematskog područja Prikaz prakse organizacija iz različitih lokalnih zajednica.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija Inovativne metode i pristupi u radu s djecom s teškoćama u razvoju održava se u sklopu projekta Razvoj inovativnih socijalnih usluga – Integrativni centar za savjetovanje i podršku, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, čiji je DOKKICA korisnik.

Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom i Općinom Ernestinovo, a ciljna su skupina projekta djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji s područja Urbane aglomeracije Osijek.