Otokara Keršovanija 4 / 31000 Osijek

Zapratite nas

Dokkica

MLADI FINCI U POSJETI DJEČJEM KREATIVNOM CENTRU DOKKICA

Petorica učenika strukovne škole iz Finske 29. veljače posjetili su Dječji kreativni centar DOKKICA u okviru treninga VET (Vocation Education Training) pod nazivom “Learn YoWo” (26. veljače do 10. ožujka 2023.) čiji je nositelj Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva. Trening se provodi u okviru ERASMUS+ programa na području Osijeka i Orahovice, a sudionici kroz dvotjedni program uče razne metode i tehnike rada s mladima.

Tijekom boravka u Centru DOKKICA petorica mladih Finaca sudjelovali su u iskustvenoj radionici „Creative Living“ pod vodstvom Doroteje Blagus, edukacijske rehabilitatorice. Radionica s elementima NLP-a i tjelesno-orijentirane psihoterapije usmjerena promišljanju o vlastitim životnim željama i ciljevima predstavila im je mogućnosti korištenja pristupa i metode rada s mladima koje se želi potaknuti na razvoj osobnih potencijala.

Nakon zanimljive radionice Ines Novak, predsjednica Centra predstavila im je ukratko 12-ogodišnje djelovanje Centra, svoj profesionalni angažman usmjeren na vođenje i razvoj projekata i programa za djecu i mlade te rezultate i društveni utjecaj aktivnosti Centra. Jedna od tema razgovora bila je kvaliteta obrazovanja te kompetencije i osobine ličnosti učitelja. Novak im je predstavila viziju učitelja u 21. stoljeću te pojasnila kako, nakon više od desetljeća rada u području neformalnog odgoja i obrazovanja i iskustva u radu sa školama, drugim dionicima i stručnjacima, smatra da je u školama potrebno pod hitno stavljati fokus na odgoj i obrazovanje za društvene vrijednosti.

U obilasku poticajnog prostora za rad s djecom i obiteljima, gostima se posebno svidjela originalna STEM platforma za poučavanje kriptografije nastala u produkciji Centra u okviru EU projekta “Kreativna STEM revolucija u Slavoniji”.

Susret u Centru DOKKICA završio je u zabavno-glazbenom tonu:  jedan od mladih sudionika, koji se u slobodno vrijeme bavi sviranjem bubnjeva, zasvirao je na dječjem bubnjarskom setu. Jedna od najljepših povratnih informacija finskih gostiju bila je impresija na ugodan prostor i divna energija koja se, kako kažu mladi Finci, osjeti u svakom kutku Centra.