Iskustva volontera

Igor Krstić (23), student

Svoje prve korake u svijetu volonterstva započeo sam 2011. u sklopu projekta Zemlja bez granica. Projekt me je me uveo u svijet dječje radosti i spontanosti, a vrijeme posvećeno radionicama capoeire postavili su pred mene nove izazove u radu s djecom. Nastavljajući volontirati u Dokkici djeca su me naučila kako su svi današnji problemi beznačajni u odnosu na trenutke koje proživljavamo trenutačno. Učili smo zajedno nove pokrete, nove izraze i igrali razne igre. Naučili smo poštivati jedni druge i shvatili smo kako slobodnim umom i nasmijanim licima najskrivenije snove pretvaramo u realnost!
Danas se i dalje bavim volonterskim radom s djecom s posebnim potrebama. Vjerujem da iz dana u dan postajem bogatiji čovjek nagrađen osmjehom i zagrljajem te djece koja ne razumiju mnogo, ali znaju što je prava ljubav. Raditi s djecom ispunjeno je iskustvo pozitivnom energijom i životnim lekcijama o čemu često čitamo na internetu, ali u stvarnosti često zaboravljamo.

Marija Abičić (26), učiteljica

Volontirati sam počela u veljači 2010. godine  i to u udruzi Breza. Moja prva volonterska aktivnost bila je vođenje kreativnih radionica na Dječjem osječkom sajmu. Nakon tog vrlo pozitivnog iskustva nastavila sam volontirati u Dokkici pružajući poduke iz matematike djeci kojoj je to bilo najpotrebnije. Osjećaj zadovoljstva koji u meni stvara volonterski rad teško se može uporediti s nekim materijalnim zadovoljstvom. Sretna sam kada individualan rad s djetetom donese dobre rezultate, odnosno kada to dijete poboljša svoj školski uspjeh. Smatram da kroz pomoć u učenju možemo dugoročno ostaviti pozitivan utjecaj na djecu i mlade. Kroz svoje dosadašnje iskustvo u volontiranju mogu reći da sam naučila mnogo novih vještina, organizacijskih i komunikacijskih, koje mi pomažu u svakodnevnom životu i profesionalnom radu učiteljice razredne nastave. Svoj životopis sam obogatila sa 79 sati volonterskog rada. Ipak, bez ikakve dvojbe najviše bih u svome volonterskom iskustvu željela istaknuti da sam upoznala drage osobe koje mi daju nadahnuće i vjeru da je ono što radim zaista dobro.

Marijana Jukić, profesorica biologije i kemije

Volontirati sam počela 2009. godine. Vodila sam kuharsku radionicu, podučavala djecu i sudjelovala u organizaciji dječjih rođendana. Volontiranjem u Dokkici, osim stečenog iskustva u radu sa djecom, naučila sam više o organizaciji i grupnom radu te poboljšala svoje komunikacijske vještine. Kreativnost uvijek na prvom mjestu probudilo je dijete u meni. Moram istaknuti da mi je veliko zadovoljstvo što sam 2010., tijekom volontiranja u Dokkici, primila nagradu za volonterski angažman pojedinca koju svake godine dodjeljuje Volonterski centar Osijek. To je ujedno bilo dodatno priznanje moga rada. Svima bih preporučila volontiranje u Dokkici jer jednom kada osjetite pozitivnu energiju koja tamo vlada, teško ćete se moći, a ne uključiti se.

Simon Low (25), student (Malezija)

I came to the Youth Association Breza through exchange development internship of AIESEC. What have I learned??? I’ve learned about the most important element of the world and that is "the heart". I was smiling from the bottom of my heart while watching all the volunteers in Dokkica willing to contribute in creating a better world for the kids. About my volunteer work, I did painting of the gate outside there, I was cutting grass, leading workshop and taught kids Chinese. I was also helping in some workshops while learning how to make soap for instance (one of the most memorable workshops)... Everything was just like a dream. It was so perfect and beautiful. The experience was indescribable by any words! Everyone should come and experience for themselves. I have learned to multiple my talents. Most importantly, Dokkica empowered me to dream my own dream… a dream to build a children’s house like Dokkica in Malaysia! I was impressed to see how education/ workshops provided in Dokkica were FREE to all the kids from the age of 4 to 12 (as I remembered). Education in Malaysia will never be FREE and that's why people here become more materialistic. I really love the idea of Dokkica! Ever since I got back from Europe in 2010 I have not given up my dream to create a children’s house just like the “Dokkica” in Osijek, Croatia.

Lucija Lovrinčević, profesorica matematike

Počela sam volontirati u Dokkici kao studentica. Dojmila me priča prijateljice Katarine koja je već bila volonterka, pozvala me da dođem vidjeti što je to tako zanimljivo u Dokkici, tko se tamo "skriva" i kako postati dio te družine. Nakon prvog posjeta znala sam da mogu i ja dati svoj doprinos. Uloga mi je bila pripomaganje djeci svih uzrasta oko izvršavanja školskih obveza (čitaj: "muka"). Tada, kao studentica na Odjelu za matematiku, dobila sam "živu knjigu" ispred sebe tj. trebala sam svu onu suhoparnu teoriju zamijeniti stvarnim radom. Veliko sam iskustvo stekla, u prvom redu iskustvo u stvaranju dobre komunikacije i dobrih odnosa s tim "malim stvorenjima". To je nešto što mi je, kao budućoj profesorici, bilo iznimno bitno. Zajedno sa svima njima proživljavala sam svaku zadaću, ispravljenu ocjenu, napredak i radost zbog novih znanja i vještina koje sam im nastojala usaditi. To su stvari koje nemaju cijenu. Svima, koji imaju malo volje i veselog duha, volontiranje i pomoć drugome bit će neponovljiva prilika za iskrenu sreću i zadovoljstvo, zato: Volontirajte!

Martina Tutiš (22), studentica

O volontiranju sam intenzivno počela razmišljati u zadnjih nekoliko godina. Uvijek sam imala želju činiti nešto za druge ne tražeći ništa zauzvrat, a dopuštajući da me to obogaćuje na jedan poseban način. Jedan od najvećih koraka u mom mladom životu bio je dolazak u udrugu Dječja osječka kreativna kućica - Dokkica, gdje volontiram u radu s djecom pomažući im u svladavanju školskog kurikuluma, kao i socijalnom razvoju. Mali dio znanja i vještina koje prenosim na učenika ništa su u usporedbi s osjećajem koji je u meni nakon svakog pojedinog susreta. Na svijet gledam drugačije, oči su mi otvorenije, a duhovno sam bogatija svakim novim danom. Za sve koji su u nedoumici, preporučam da pokucate na vrata Dokkice: uvijek ste dobrodošli. :)

Ana-Marija Maričić, studentica

Studentica sam 3. godine preddiplomskog studija Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja. Ovaj studij sam odabrala jer sam oduvijek željela raditi s ljudima. Smatram da je s djecom najljepše i najteže raditi, no da se sav uloženi trud i znoj isplati osmijehom jednog djeteta.
Tijekom svog dosadašnjeg obrazovanja nezadovoljna sam samo s praksom koja nam je ponuđena jer 30 dana prakse za osobu koja će cijeli život odgajati djecu i raditi s ljudima,  vrlo je malo. Stoga sam svoje nezadovoljstvo usmjerila na traženje mjesta gdje se mogu družiti s djecom i učiti iz iskustva, a ne samo teorije. Danas vodim dječju emisiju, animiram dječje rođendane i volontiram u Dokkici. Odmah sam uvidjela da je Dokkica mjesto za mene u kojemu ću se osjećati ugodno, kreativno i otvoreno.
Volontirajući u  Dokkici  nisam stekla niti jedno negativno iskustvo, već sam naučila mnogo toga, poput sposobnosti prilagođavanja djeci.
U radu s djecom različite dobi  puno toga sam naučila o razvojnim mogućnostima djece, ali i suradnji s roditeljima. Smatram da nijedna knjiga ne može nadomjestiti ovo iskustvo jer tek sada shvaćam koliko malo toga znam, ali i koliko puno toga učim u direktnom radu s djecom. Zbog toga sam jako sretna te nastavljam i dalje svoju volontersku misiju.

Volonteri

Što obuhvaća obuka volontera :

  • informacije o udruzi, uključujući njenu viziju i misiju
  • pojašnjenje aktivnosti i očekivanih rezultata
  • upoznavanje s osobama s kojima će surađivati

Kako nam se pridružiti :

  • Poslati svoj životopis i motivacijsko pismo na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Osobno nas posjetiti nakon prethodne najave na broj telefona 782 454, proći kratki informativni razgovor i ispuniti volonterski upitnik na Sjenjaku 133 (u prostoru mjesne zajednice Gradske četvrti Novi grad - u robnoj kući)

 

DOKKICA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Dječja osječka kreativna kućica
Ulica Otokara Keršovanija 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Tel: +385 (0)31 782 454
Mob: +385 (0)91 15 65 922
Mob: +385 (0)97 76 16 278
E-mail: udruga.dokkica@gmail.com
Web: www.dokkica.hr
Facebook: Udruga Dokkica
Youtube: Udruga Dokkica Channel
Instagram: udruga.dokkica
OIB: 42873283969
IBAN: HR04 250000 91101344681