Aktivnosti

Facebook grupa "OPREZ!net" i edukativni video "Tko sam ja?"

Dokkica je u sklopu projekta „OPREZ!net“ snimila edukativni spot „Tko sam ja?“ s ciljem prevencije elektroničkog nasilja nad djecom i mladima. Projekt se provodio uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Edukativni spot snimljen je u sklopu filmske radionice u OŠ Dalj pod vodstvom Ines Perić i Snježane Kovačević, a u njemu su sudjelovali učenici OŠ Dalj. Spot predstavlja čestu situaciju među mladima u kojoj se društvene mreže koriste za nepromišljene postupke, a to je „postanje“ fotografija bez dozvole osobe koja je fotografirana kao i objavljivanje iste s ciljem izrugivanja i vrijeđanja. Tako u spotu djevojčicu Noru, koja ima svoj specifični odjevni stil (prugaste tajice), prijateljica fotografira u školi te netko iz društva odluči objaviti fotografiju na Facebooku komentirajući ju uz izrugivanje. Ostali iz društva se priključuju negativnim komentiranjem i cijela škola ubrzo doznaje za ovaj događaj. Nora postaje predmet ismijavanja i povlači se u sebe. Osjeća se tužno, nekoliko dana ne dolazi u školu, počinje dobivati loše ocjene i gubi povjerenje u ljude oko sebe. Škola joj postaje mjesto na kojemu se osjeća nelagodno i odbačeno. Spotom se ukazuje na problem  psihičkih posljedica koje može imati žrtva elektroničkog zlostavljanja.

Obilježen Dan sigurnog interneta u OŠ u Dalju

U sklopu projekta "OPREZ!net koji DOKKICA 11. veljače učenici osmih razreda obilježili su Dan sigurnog interneta. Edukacija o elektroničkom nasilju i opasnostima Facebooka učenicima je donijela nove spoznaje o neprimjerenom ponašanju u virtualnom svijetu i kao najvažnije, otkrili su kako se mogu prilagoditi sigurnosne postavke na Facebooku kako bi bili sigurniji. U suradnji s CNZD-om, učenici su se u učionici informatike priključili aktualnom online kvizu o sigurnom korištenju interneta koji je postavljen na www.sigurnijiinternet.com na Dan sigurnog interneta.

Edukacija za učitelje OŠ Dalj

U sklopu projekta „OPREZ!net“ Dječja osječka kreativna kućica, Udruga za rad mladima Breza i osječki Centar za nestalu iz zlostavljanu djecu 4. veljače održali su edukaciju o problemu elektroničkog nasilja nad djecom i među djecom za učitelje OŠ Dalj.