Mala škola za VELIKE roditelje

Mnogi roditelji će se složiti da je roditeljska uloga najvažnija i najodgovornija u kojoj su se da sada našli, a da nas toj ulozi unaprijed  nitko nije podučio. Učenje kako biti dobar roditelj odvijalo se ili putem vlastitog iskustva stečenim u obitelji ili spontanim upijanjem informacija iz svijeta oko nas.

Unatoč svjesnosti da je roditeljska uloga vrlo odgovorna i da  za svoje dijete činimo najbolje što znamo na neka pitanja ćemo dobiti odgovore tek u dalekoj budućnosti.  Cilj naše škole za roditelje je bolje razumjeti i sebe i dijete i postići kvalitetniji odnos. Naša škola traje dva mjeseca i obuhvaća ciklus od osam radionica, dinamikom od jednom tjedno, i to utorkom od 17 do 20:00 sati u grupama od 8 do 12 roditelja, a teme koje obrađujemo su slijedeće:

  1. Što je to odgovorno roditeljstvo?

Što znači biti odgovoran roditelj i kako to postati? Koji su naši ciljevi i što želimo postići? Definiranje ciljeva.

  1. Kako procijeniti svoj odgojni stil?

Koji je moj, a koji je odgojni stil mog partnera? U čemu smo dobri, a što trebamo popraviti? Dijagnostika odgojnog stila. 

  1. Važnost usklađenosti odgojnih metoda

Zašto je važno slagati se oko odgojnih metoda? Što raditi kada se ne slažemo? Kako se neusklađenost odgojnih metoda odražava na odgoj djeteta? Kako i koja oružja za masovno ometanje roditelja koriste naša djeca?

  1. Mala škola zahtijevanja, kritiziranja i pohvaljivanja

Koliko zahtijevati? Kako konstruktivno kritizirati i kažnjavati? Što i kako pohvaliti i kada nagraditi?    

  1. Kako postići da vam dijete ne bude ni razmaženo ni previše poslušno?

Koje su posljedice razmaženosti, pretjerane poslušnosti i suvišnog kažnjavanja? Kako postići zlatnu sredinu? Gdje se izgubila „očinska ljubav“? Kako se služiti principima?

  1. Kako djeci postaviti granice i pri tom sačuvati živce?

Zašto su granice potrebne? Zablude o kažnjavanju. Zbog čega je riječ kazna postala problematična riječ? Što raditi kada ne znate što raditi?

  1. Koja je formula dobrog odgoja?

Postoji li formula dobrog odgoja? Što se promijenilo u društvu i kako se to odražava na naš život i odgojni stil? Jesu li roditelji uvijek krivi?

  1. Deset odgojnih zapovjedi

Ponavljanje i utvrđivanje gradiva, povratne informacije, razmjena iskustava, podjela diploma, završno druženje. 

 

          Roditeljima koji žele i trebaju više stručne pomoći osigurali smo i mogućnost individualnog savjetovanja u našem Savjetovalištu za roditelje koje je otvoreno i besplatno za sve roditelje čija su djeca uključena u program podrške.

          Savjetovalište u Dokkici radi ponedjeljkom od 12 do 18 sati. Najava je obavezna.  

Školu vode: Dubravko Šokčević, defektolog, socijalni pedagog, savjetnik i trener, koji već više od 15 godina radi sa djecom i mladima koji imaju poteškoće u odrastanju i pomaže njihovim roditeljima da budu uspješniji roditelji i Viktorija Livaja Budaić, psihologinja sa velikim iskustvom u radu sa djecom i mladima, voditeljica je različitih edukativno-savjetodavnih radionica za djecu i roditelje, a završila je i edukaciju za provedbu projektivne tehnike Wartegg.

 

                  Nije uvjet, ali je poželjno da u edukaciji sudjeluju oba roditelja.

      Ovo je škola u kojoj nema ocjena i neopravdanih sati, ali ima puno domaće zadaće.

DOKKICA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Dječja osječka kreativna kućica
Sjenjak 133, 31000 Osijek, Hrvatska
Tel: +385 (0)31 782 454
Mob: +385 (0)91 15 65 922
Mob: +385 (0)97 76 16 278
E-mail: udruga.dokkica@gmail.com
Web: www.dokkica.hr
Facebook: Udruga Dokkica
Youtube: Udruga Dokkica Channel
OIB: 42873283969
IBAN: HR04 250000 91101344681