Mala škola za VELIKE roditelje

 

Mnogi roditelji složit će se da je roditeljska uloga najvažnija i najodgovornija u kojoj su se ikada našli, a da nas toj ulozi unaprijed nitko nije podučio. Učenje kako biti dobar roditelj odvijalo se ili putem vlastitog iskustva stečenim u obitelji ili spontanim upijanjem informacija iz svijeta oko nas.

Unatoč svjesnosti da je roditeljska uloga vrlo odgovorna i da za svoje dijete činimo najbolje što znamo, na neka ćemo pitanja odgovore dobiti tek u dalekoj budućnosti. Osnovni cilj naše škole je podizanje kvalitete odnosa između roditelja i djeteta. Škola za roditelje traje osam susreta, odnosno obuhvaća ciklus od osam radionica dinamikom jednom tjedno i to utorkom od 18 do 20:30 sati u grupama od  8 do 10 roditelja, a teme koje ćemo obraditi su:

  1. Što je to odgovorno roditeljstvo? Što znači biti odgovoran roditelj? Predodžbe o roditeljstvu. Koji su naši ciljevi i što želimo postići? Definiranje ciljeva.

  2. Kako procijeniti svoj odgojni stil? Koji je moj, a koji je odgojni stil mog partnera? U čemu smo dobri, a što trebamo popraviti? Dijagnostika odgojnog stila.
     
  3. Važnost usklađenosti odgojnih metoda. Zašto je važno slagati se oko odgojnih metoda? Što učiniti kada se ne slažemo? Koja i kako naša djeca koriste oružja za masovno ometanje roditelja? Kako izbjeći manipulaciju? Usklađivanje predodžbi o roditeljstvu.  

  4. Mala škola zahtijevanja, kritiziranja i pohvaljivanja. Koliko zahtijevati? Kako konstruktivno kritizirati i kažnjavati? Što i kako pohvaliti i kada nagraditi?    

  5. Kako postići da vam dijete ne bude ni razmaženo ni previše poslušno? Što su principi i kako ih primijeniti? Kako postići zlatnu sredinu? Učenje vještina pregovaranja i i načina na koji roditeljstvo funkcionira.   

  6. Kako djeci i tinejdžerima postaviti granice i pri tom si sačuvati živce? Zablude o kažnjavanju. Jesam li roditelj koji svom djetetu ne zna reći NE? Zašto su granice potrebne? Pravila i alati i kako ih primijeniti? Što učiniti kada ne znate što učiniti? Kako da njihov problem ne pretvorite u svoj?

  7. Koja je formula dobrog odgoja? Postoji li formula dobrog odgoja? Jesu li roditelji uvijek krivi? Vraćanje roditeljske moći. Jednostavni planovi i podjela alata za uspješnije roditeljstvo.

  8. Deset odgojnih zapovjedi Ponavljanje i utvrđivanje gradiva, povratne informacije, podjela diploma, završno druženje. 

 Roditeljima koji žele i trebaju više stručne pomoći osigurali smo i mogućnost individualnog savjetovanja u našem Savjetovalištu za roditelje koje je otvoreno i besplatno za sve roditelje čija su djeca uključena u program podrške.

          Savjetovalište u Dokkici radi utorkom od 10 do 18 sati po unaprijed zakazanom terminu.  

Školu i savjetovalište vode: Dubravko Šokčević, defektolog, socijalni pedagog, savjetnik i trener, koji već više od 15 godina radi sa djecom i mladima s poteškoćama u odrastanju i pomaže njihovim roditeljima da budu uspješniji roditelji i Dunja Jelinčić- diplomirani socijalni pedagog, voditeljica socijalno-pedagoške podrške za djecu koja svoje iskustvo neprestano obogaćuje i usavršava kroz mnogobrojne projekte, seminare i radionice.

 

Nije uvjet, ali je poželjno da u edukaciji sudjeluju oba roditelja.

Ovo je škola u kojoj nema ocjena i neopravdanih sati, ima puno domaće zadaće, a nagrada je zdravlje.