Prostor Dokkice

Dječja osječka kreativna kućica nalazi se u Osijeku, u užem središtu grada, na adresi Otokara Keršovanija 4. Navedena lokacija pruža brojne mogućnosti za kvalitetan rad djecom. Glavna prednost je mirna ulica koja nije prometna. U blizini se nalazi dječji park te park Kralja Petra Krešimira IV. Kroz ulicu se protežu parkirna mjesta što pogoduje roditeljima ukoliko je potrebno duže zadržavanje u prostorima Dokkice, a u slučaju nemogućnosti plaćanja parkirnog mjesta, Udruga je za korisnike osigurala dva besplatna mjesta.

Prostor kuće je veličine 350 m2 podjeljenih u 4 etaže: suteren, prizemlje, 1. i 2. kat. Iza kuće nalazi se travnato dvorište veličine 500-injak m2 koje pruža mogućnosti boravka i igre na sigurnom otvorenom prostoru te sukladno određenim godišnjim dobima i provedbu različitih tematskih aktivnosti.
Kuća se sastoji se od prostorija za različite namjene. Prostori za rad s djecom, mladima i roditeljima raspoređeni su u suterenu, prizemlju i na prvom katu kuće. Uredi se nalaze u prizemlju, na prvom i drugom katu, a na svakoj etaži nalazi se kupatilo. Prostorija za sastanke (konferencijaska soba) nalazi se na drugom katu na kojemu je i čajna kuhinja. Prostori hodnika su prostrani, opremljeni različitim pomoćnim namještajem (vješalice za odjeću, sjedeće garniture za preobuvanje, police sa informativnim letcima i dr.). Etaže su povezane drvenim stepeništem. Visina stropova iznosi 3 m, a sve prostorije su izvrsno osvijetljene dnevnim svjetlom. U suterenu se nalazi prostorija za rad s djecom, višenamjenski blagovaonski prostor i kuhinja.

U prizemlju je veća prostorija za rad s djecom, veličine 55 m2, prilagođena i radu s predškolskom djecom, koja se po potrebi može, kliznim vratima, podijeliti u dva prostora. Prostorija je opremljena stolovima i stolcima za djecu predškolske dobi, dva radna stola, policom s društvenim igrama, policom s knjigama za djecu predškolske dobi, policom s didaktičkim materijalima, trosjedom, tepihom, jastucima za sjedenje te ukrasnim predmetima. Centri za rad s predškolskom djecom, raspoređeni unutar sobe, omogućuju djeci samostalan rad, rad u grupi te rad s odgojiteljem. Organizirani su sljedeći centri: centar za slova i jezik, centar za matematiku, senzorni centar i centar za svakodnevne aktivnosti, za gradnju, istraživanje, likovni centar te centar za čitanje. Centri su opremljeni različitim materijalima, a posebnost su materijali ručno rađeni od recikliranih materijala. Centre je moguće mijenjati i nadograđivati. U prostoriji se može formirati i mala scena za lutkarske igrokaze. Zbog zadovoljavajuće veličine slobodnog prostora djeci je omogućeno nesmetano kretanje, ali i određene vrste fizičkih aktivnosti (tjelovježba, ples, igre koje podrazumijevaju pokret i sl.)

Prostorija ima dva ulaza, prozračna je i izvrsno osvijetljena dnevnim svjetlom, a visina stropova iznosi 3 metra čime prostor djeluje otvoreniji i ugodniji za boravak i igru.
Na prvom katu nalazi se dnevni boravak opremljen s dva trosjeda, tabureima, jastucima za sjedenje, policama, ambijentalnim lampama, ogledalom te malom knjižnicom za djecu i odrasle. Dnevni boravak predviđen je za različite namjene koje su, uglavnom, usmjerene na tihi rad; razgovore s obiteljima, grupni rad s roditeljima, djecom ili volonterima, treninge ili edukacije za manju grupu ljudi te razne druge aktivnosti po potrebi. Na prvom katu nalazi se i prostorija, tzv. Kreativka, opremljena velikim stolovima i stolcima, brojnim materijalima i tehničkim sredstvima potrebnim za kreativan rad i stvaralaštvo.

Dokkica je opremljena i opremom za tjelesne aktivnosti: loptama različitih veličina, mini golfom, obručima, vijačama, reketima različitih veličina, čunjevima, mrežom za odbojku, mini koševima i dr. opremom koju je moguće koristiti po potrebi. Dokkica raspolaže i s tehničkom opremom (glazbena linija, projektor, video kamera, foto aparat) koja se koristi prema potrebi za provedbu različitih aktivnosti.
Kuća je u kategoriji zaštićenog kulturnog dobra, a arhitektonskim rješenjem predstavlja izvrsne mogućnosti za kvalitetan rad s djecom i provedbu različitih tematskih aktivnosti.